Plumeria este o plantă minunată, cu flori frumoase și parfumate, care aduce un notă exotică grădinii sau casei tale. Pentru a te bucura de frumusețea acesteia și pentru a o menține sănătoasă, este important să îi acorzi îngrijirea potrivită. Iată câteva sfaturi despre cum să ai grijă de plumeria ta:
1. Udare moderată:
Plumeria preferă un sol uscat între udările regulate. Este important să nu uzi excesiv planta, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor. Asigură-te că solul se usucă înainte de a o uda din nou și evită în permanență condițiile de îmbibare, excesivă. Pe de altă parte, seceta excesivă va duce la îngălbenirea frunzelor și la pierderea lor. Există o cale de mijloc optimă care trebuie menținută.
2. Lumină și temperatură:
Plumeria iubește lumina directă a soarelui, așa că asigură-te că o amplasezi într-un loc unde primește cel puțin 6-8 ore de soare pe zi. Plumeria este o plantă exotică și nu suportă frigul. Când temperaturile scad sub 15 grade Celsius, este recomandat să aduci planta în interior pentru a o proteja de frig. Plumeria intră în repaus vegetativ atunci când primește mai puțin de 11 ore de lumină naturală.
3. Îngrășământ: Plumeria are nevoie de îngrășământ pentru a crește și a înflori frumos. Folosește un îngrășământ lichid echilibrat pentru plante cu flori exotice și aplică-l o dată pe lună în perioada de creștere activă a plantei. Un program regulat de fertilizare cu o formulă bogată în fosfor (cifra de mijloc) va produce plante viguroase cu buchete mari de flori care apar, în general, de la începutul verii până toamna. Evită îngrășămintele cu conținut ridicat de azot, care tind să producă plante cu crengi lungi și cu puține flori.
4. Tundere:
Tunderea este importantă pentru plumeria ta, deoarece îi va conferi forma dorită și va încuraja creșterea florilor. Plumeria este extrem de tolerantă la tăiere și poate fi tăiată până la o tulpină de 30 cm (12 in) fără a afecta planta. Nu ezitați să tăiați orice ramură sau ramură care vă încurcă sau care nu vi se pare că arată foarte bine. De asemenea, taie ramurile și frunzele uscate sau afectate de dăunători pentru a menține planta sănătoasă. Singurul mod în care poți să tai prea mult planta este să o tăi până la pământ.
5. Înmulțire:
Butașii tăiați pot fi și ei plantați și vor avea nevoie de 2 până la 4 luni pentru a forma un ghem complet de rădăcini. Dacă ai uitat o tulpină cu florii pe plumeria ta în timpul procesului de înrădăcinare, îți recomandăm să tăi infloririle care apar înainte de creșterea frunzelor, deoarece pot încetini dezvoltarea rădăcinilor. Înrădăcinarea se face toamna/iarnă.
6. Protecție împotriva dăunătorilor:
Plumeriile sunt destul de rezistente la insecte și boli. Cu toate acestea, plumeria poate fi afectată de dăunători precum afidele, păianjenii sau păduchii. Inspectează planta frecvent și aplică un insecticid natural sau organic dacă observi semne de infestare sau dăunători. Dacă este necesar, sunt eficiente și pulverizările cu toxicitate redusă, cum ar fi soluțiile de săpun insecticid și melasa horticolă.
Este posibil ca plantele tinere să fie timide la înflorire, așa că ai răbdare câțiva ani până când butașul se maturizează. Dar când se vor maturiza, de ce spectacol uimitor vei avea parte.
7. Schimbare ghiveciului:
Orice plantă nouă trebuie lăsată să se aclimatizeze în noua sa casă înainte de a îi face ceva. În multe cazuri, stresul unei noi locații și apoi al transplantării este mult prea mare pentru ele, inclusiv pentru Plumeria. Cel mai bine ar fi să o lași să intre în repaus și să o transplantezi toamna sau la începutul iernii/primăverii, înainte de apariția mugurilor. De asemenea, atunci când pui o plantă mică într-un ghiveci mare, este foarte ușor să o uzi exesiv. Ai grijă la cantitate de apă, deoarece pământul nou va avea nevoie de mai mult timp pentru a se usca, ceea ce va îneca planta.
De regulă, replantarea Plumeriei este necesară o dată la 2-3 ani pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte și pentru a oferi plantei spațiu suficient pentru o creștere sănătoasă. Totuși, înainte de replantare, verifică rădăcinile pentru a te asigura că au nevoie de un ghiveci mai încăpător. Este complet normal ca Plumeria să piardă frunze după transplantare, de fapt, majoritatea plantelor se comportă la fel. Plantele fac acest lucru pentru a se adapta la noul lor mediu și pentru a lăsa rădăcinile și frunzișul tânăr să crească primele.
Urmând aceste sfaturi simple de îngrijire, plumeria ta va înflori frumos și îți va bucura sufletul. Nu uita să iubești, să vorbești cu și să ai grijă de plantele tale pentru a te bucura de ele cât mai mult timp!
Comments