top of page

Ghid simplu pentru plantarea si ingrijirea smochinilor

Actualizată în: 22 sept.

Am ales sa public acest Ghid simplu pentru plantarea si ingrijirea smochinilor, deoarece una din cele mai dese intrebari pe care le primesc de la pasionatii de plante si gradinarit, care ne urmaresc, este: De ce smochinul meu nu se dezvolta? Daca si tu ti-ai pus intrebarea aceasta, iata in mare tot ceea ce trebuie sa stii despre cultivarea smochinilor.


Exemplu de smochin sanatos in gradina

Cateva motive pentru plantarea si ingrijirea smochinilor


1. Lumina soarelui: Smochinul este o planta specifica tarilor cu un climat foarte cald si are nevoie de multa lumina solara directa, cel puțin 6 ore pe zi de soare puternic. Asigura-te ca este amplasat intr-un loc, in gradina sau pe balcon, unde primeste suficienta lumina.


2. Apa si drenaj: Smochinul necesita udare regulata, dar solul trebuie sa aiba un bun drenaj. Udarea excesiva poate duce la putrezirea radacinilor, in timp ce lipsa apei afecteaza dezvoltarea si poate provoca uscarea plantei.


Copac smochin in natura

3. Solul: Solul ar trebui sa fie bine aerat si bogat in nutrienti. Daca solul este prea sarac, smochinul nu va avea resursele necesare pentru a creste mare si voinic.


4. Temperatura: Smochinul prefera temperaturi mai calde si poate suferi daca este expus la inghet sau la temperaturi extrem de scazute cf. New York Times. Protejeaza-l pe timp de iarna.

ProTip: La smochinul.ro noi ii imbracam cu paie si ii acoperim cu folie peste iarna ca sa le protejam tulpina de inghet si umezeala.


5. Nutrienti: Asigura-te ca planta primeste suficienti nutrienti. Sfatul nostru, dupa 24 de ani de experienta in cultivarea smochinilor, ar fi sa utilizezi un ingrasamant bio echilibrat pentru a suplimenta necesarul de nutrienti. Poti composta resturile de mancare, coji de oua, de banane etc., tocate marunt si amestecate in pamantul de la radacina.

Smochin bolnav cu daunatori

6. Boli si daunatori: Verifica daca pomisorul tau are semne de boli sau daunatori. Infectiile fungice, insectele, pasarile sau alte probleme de sanatate pot impiedica dezvoltarea normala a smochinului si pot influenta negativ recolta de smochine. Pe timpul verii poti folosi o plasa rara pentru a proteja recolta de smochine de pasarile care sunt atrase de dulceata lor si vin in zbor sa le ciuguleasca.

Pasare care dauneaza unui smochin

7. Taierea: O taiere corespunzatoare poate stimula cresterea si productia de fructe. Taierea ramurilor moarte sau bolnave si modelarea plantei pot ajuta la imbunatatirea sanatatii generale. Toamna pregateste smochinul pentru iernat si elimina crengile moarte, uscate sau care confera un aspect neingrijit pomisorului tau.


Daca ai verificat aceste aspecte si smochinul tot nu se dezvolta, ar putea fi util sa consulti un specialist in horticultura pentru o evaluare mai detaliata sau cumpara un nou smochin, un nou companion, ca sa il stimulezi.


Nu renunta, continua sa il iubesti si sa il ingrijesti si smochinul tau va prospera.


146 afișări0 comentarii

Comments


Cele mai iubite plante

bottom of page